Ben je hoogbegaafd of HSP en heb je angstklachten?


Aarzel niet. Neem contact op.

Psycholoog Hoogbegaafdheid en HSP

Hoogbegaafd, hoogsensitief en angstig

Hoogbegaafdheid en angst lijken hand in hand te gaan. Hoogbegaafden zijn vaak hooggevoelig. Ze ervaren hun wereld zeer intens, denken daarbij tien stappen vooruit en dus ook aan wat er mis kan gaan. Als je met al je fantasie ook nog eens diverse gedetailleerde scenario's bedenkt over hoe het mis kan gaan, worden doodnormale zaken als vakanties, proefwerken, solliciteren e.d. erg eng. Angsten kunnen zich al jong in het systeem van een hoogbegaafde wortelen, zich uitbreiden en daardoor moeilijk te doorbreken patronen vormen.

Angst en onderpresteren

Om de spanning en stress die angstige situaties met zich meebrengen te verminderen, kan het zijn dat je uitdagingen bent gaan vermijden. Ook door de lat heel hoog te leggen (perfectionisme) en niet in staat zijn te voldoen aan de hoge verwachtingen (van jezelf en anderen), kun je angst (e.d. faalangst) ontwikkelen. Te weinig uitdaging op structurele basis verergert de angsten, omdat je angstige scenario's verder gaat vermijden en generaliseert.

Enkele angsten, fobieën

Aan veel situaties die je tegenkomt in je leven kleven angsten. Of het nou gaat om vrienden maken, solliciteren, kinderen opvoeden of kleding kopen. Het zijn er eigenlijk te veel om hier op te noemen. Hieronder toch een aantal veel voorkomende angsten.
  • bang om fouten te maken; faalangst
  • bang om in gezelschap niet goed over te komen; sociale angst
  • hoogtevrees, smetvrees, vliegangst
  • je vertrouwde omgeving te verlaten; agorafobie of pleinvrees
  • bang voor ruimtes, van waaruit ontsnappen moeilijk is; claustrofobie
  • bang om een ziekte op te lopen of een ziekte te hebben; ziektevrees

Wil je meer weten over de behandeling van angsten, fobieën en (problemen met) hoogbegaafdheid? Lees dan van verder op behandeling.

Neem contact op

© Psycholoog Hoogbegaafdheid | Alle rechten voorbehouden