Behandeling van eetproblemen en eetstoornissen

Psycholoog Hoogbegaafdheid en HSP

Eetproblemen en hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit

Ontwikkeling van eetprobleem en eetstoornis

Waarom zie je eetproblemen of eetstoornissen regelmatig bij slimme of hoogbegaafde personen (vooral meisjes, vrouwen)? Vaak zijn hoogbegaafden erg gevoelig oftewel hoogsensitief. Ze denken veel na, zijn erg gedreven en perfectionistisch. Eigenschappen die je eveneens terugziet bij personen met eetstoornissen.

Er zijn echter meer factoren die bijdragen aan het ontstaan van een eetprobleem of eetstoornis, zoals ingrijpende gebeurtenissen, onveilige hechting, overbescherming door ouders, jezelf een buitenbeentje voelen etc. Sommige hoogbegaafden nemen daarbij hun toevlucht tot een dieet en ontwikkelen een eetprobleem of zelfs een eetstoornis.

Welke eetproblemen en eetstoornissen worden in de praktijk behandeld?

  • Eetbuien
  • Overeten
  • Emotie-eten
  • Boulimia
  • Anorexia (milde klachten)
  • Extreem overgewicht (Obesitas)
  • Wanneer je een maagbandoperatie hebt ondergaan

Herstel van een eetprobleem of eetstoornis

Eetproblemen en eetstoornissen kunnen je hele leven beïnvloeden en bijzonder hardnekkig zijn. Wanneer je een eetprobleem of eetstoornis hebt, is het belangrijk de onderliggende oorzaken te leren zien. Problemen met eten zijn immers uiterlijke manifestaties van wat er binnenin je speelt. Daarom is de behandeling in de praktijk gericht op werken aan je zelfvertrouwen, eigenwaarde, verminderen van gevoelens van leegte, schuld, schaamte.

Ik ben behalve psycholoog ook paranormaal begaafd. Omdat ik sterk vanuit de intuïtie werk, ben ik in staat snel inzichtelijk te maken welke factoren hebben bijgedragen aan het ontstaan van jouw klachten met handvatten tot verbetering. Mijn ervaringsdeskundigheid met hoogbegaafdheid en eetstoornissen zijn daarbij een groot voordeel in de behandeling.

Meer informatie over de behandeling van eetproblemen en eetstoornissen bij Psycholoog Hoogbegaafdheid en HSP vind je onder behandeling.

Neem contact op

© Psycholoog Hoogbegaafdheid | Alle rechten voorbehouden