Wat is hoogsensitiviteit of een HSP?

Psycholoog Hoogbegaafdheid

Wat is Hoogsensitiviteit?

Wat is een HSP?

Een HSP is een 'Highly Sensitive Person' oftewel een hoogsensitief persoon. De term werd het eerste gebruikt door de Amerikaanse onderzoekster Elaine Aron. Zij is docent psychologie, wetenschappelijk onderzoekster en psychotherapeute in de Verenigde Staten.

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, bestaan er ook mensen die gevoeliger zijn. Wanneer je heel gevoelig bent, wordt dat hoogsensitief genoemd oftewel een hoogsensitief persoon (HSP). Hoosensitiviteit is een erfelijke eigenschap. Je wordt ermee geboren.

Verfijnder zenuwstelsel

Een HSP heeft een verfijnder zenuwstelsel, waardoor een hoogsensitief persoon kort gezegd meer prikkels binnen krijgt en deze intenser verwerkt. Een HSP is daardoor meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels van buitenaf, maar ook voor invloeden van binnenin je (gedachten, emoties enz.)

Hoe werkt dat?

Zoals ieder mens neemt een HSP via de zintuigen voortdurend prikkels waar. Dat kan informatie zijn, die van binnen komt. Maar ook impulsen van buiten jezelf. Deze informatie wordt via je zintuigen doorgegeven naar je brein. Het brein verwerkt de informatie. Een hoogsensitief persoon (HSP) verwerkt de zintuiglijke informatie die hij of zij binnen krijgt, uitgebreider en nauwkeuriger dan een gemiddeld gevoelig persoon.

Anders gezegd: Een niet-HSP heeft een soort filter in het informatieverwerkingssysteem in het brein. Afhankelijk van een taak die iemand uitvoert, beslist de filter welke informatie er binnenkomt in de hersenen. Die gefilterde informatie wordt vervolgens in het brein verwerkt. HSP hebben zo'n filter niet. Bij hen komen alle prikkels op elk moment binnen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de informatieverwerking van HSP

De hersenen van HSP onder een fMRI-scanner laten tijdens een bepaalde taak meer hersengebieden oplichten dan die van de niet-HSP. Dit wordt diepgaande verwerking genoemd. HSP denken dus niet zoals niet-HSP; hun brein werkt anders. HSP horden vaak dat ze dingen complex maken, dat ze veel te ver gaan met hun interpretaties. Ze worden daardoor moeilijk en raar gevonden.

Een HSP neemt subtiele nuances waar, die anderen niet waarnemen. Als je hoogsensitief bent, werken je zintuigen dus niet zozeer beter, wel meer complex. Een gevolg is dat je als HSP door allerlei indrukken sneller overprikkeld kunt raken. Harde muziek, felle lichten, intense geuren, een HSP heeft meer tijd nodig om deze zintuiglijke prikkels te verwerken dan de gemiddelde persoon.

Als overprikkeling lang aanhoudt, volgt vaak stress. Of overprikkeling ook bij jou tot stress leidt, wordt mede beinvloed door je opvoeding, hechting, erfelijke eigenschappen, je leeftijd en het soort overprikkeling.

Wat kan je als HSP zoal uit balans brengen?

Er zijn ontelbare prikkels die een HSP kunnen beïnvloeden, zoals:
 • intense geuren
 • fel, helder, indringend licht, zoals fel zonlicht of lampen
 • harde geluiden
 • strak zittende kleding, hardde, prikkende stoffen, schurende labeltjes, plooien in hoeslakens
 • allerlei materialen, producten historie (bijv. meubels, sieraden), chemische stoffen
 • kleuren
 • voeding, bereidingswijze, herkomst
 • energie in ruimtes, plekken binnen of buitenshuis
 • elektriciteit, elektrische apparaten, bijv. beeldschermen, hoogspanningskabels
 • temperatuur, snel warm, snel koud hebben

 • Verward en moe na contact met anderen

  Niet alleen zichtbare prikkels (van buitenaf) kunnen invloed hebben. Ook minder goed traceerbare prikkels kunnen een HSP beïnvloeden. Zo voelen sommige HSP zich verward of moe na contact met anderen. Ook signaleert een HSP vaak snel de emoties (problemen) van anderen. Je voelt wat een ander nodig heeft. Zeker wanneer je gave aan het paranormale grenst, kan het waarnemen van andermans behoeften en emoties je uitputten. Soms kun je de gevoelens en emoties, verlangens en behoeftes van anderen en jezelf zelfs niet meer uit elkaar houden. Innerlijke ervaringen, als honger, dorst, pijn, emoties kunnen eveneens leiden tot een verhoogde staat van opwinding wanneer je HSP bent.

  Als HSP verwerk je prikkels dus op een heftiger, dieper niveau. Vaak ben je daardoor je aandacht gaan richten op de buitenwereld en niet op je gevoelens, behoeftes en al hetgeen jij nodig hebt om je goed te voelen. De bedoeling is dat je weer vanuit je ware natuur gaat leven. Dat je juist van binnenuit richting leert geven aan je leven.

  Contact Psycholoog Hoogbegaafdheid en Hoogsensitiviteit

  Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Je kunt me het beste een e-mailbericht sturen. Ik antwoord snel.

  Neem contact op

  © Psycholoog Hoogbegaafdheid | Alle rechten voorbehouden