Wat is hoogsensitiviteit?

Psycholoog en ervaringsdeskundige leert je ermee omgaan

Psycholoog Hoogbegaafdheid en HSP

Wat is Hoogsensitiviteit?

Wat is een HSP?

Een HSP is een 'Highly Sensitive Person' oftewel een hoogsensitief persoon. Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, bestaan er ook mensen die gevoeliger zijn. Wanneer je heel gevoelig bent, wordt dat hoogsensitief genoemd. Hoogsensitiviteit is een erfelijke eigenschap. Je wordt ermee geboren.

Verfijnder zenuwstelsel

Een hooggevoelig persoon heeft een verfijnder zenuwstelsel, waardoor je kort gezegd meer prikkels binnen krijgt en deze intenser verwerkt. Je bent daardoor meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels van buitenaf, maar ook voor invloeden van binnenin je (gedachten, emoties enz.)

Hoe werkt dat?

Zoals ieder mens neemt een hoogsensitief persoon via de zintuigen voortdurend prikkels waar. Dat kan informatie zijn, die van binnen komt. Maar ook impulsen van buiten jezelf. Deze informatie wordt via je zintuigen doorgegeven naar je brein. Het brein verwerkt de informatie. Als je hooggevoelig bent, verwerk je de zintuiglijke informatie die je binnen krijgt, uitgebreider en nauwkeuriger dan een gemiddeld gevoelig persoon.

Anders gezegd: Een niet-hooggevoelig persoon heeft een soort filter in het informatieverwerkingssysteem in het brein. Afhankelijk van een taak die iemand uitvoert, beslist de filter welke informatie er binnenkomt in de hersenen. Die gefilterde informatie wordt vervolgens in het brein verwerkt. HSP hebben zo'n filter niet. Bij hen komen alle prikkels op elk moment binnen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de informatieverwerking bij hoogsensitiviteit

De hersenen van HSP onder een fMRI-scanner laten tijdens een bepaalde taak meer hersengebieden oplichten dan die van de niet-HSP. Dit wordt diepgaande verwerking genoemd. Als hoogsensitief mens werkt je brein dus anders.

Als je hoogsensitief bent neem je subtiele nuances waar, die anderen niet waarnemen. Je zintuigen werken echter niet zozeer beter, wel meer complex. Een gevolg is dat je door allerlei indrukken sneller overprikkeld kunt raken. Harde muziek, felle lichten, intense geuren, je hebt als hooggevoelig persoon meer tijd nodig om deze zintuiglijke prikkels te verwerken dan de gemiddelde persoon.

Als overprikkeling lang aanhoudt, volgt vaak stress. Of overprikkeling ook bij jou tot stress leidt, wordt tevens bepaald door je opvoeding, hechting, erfelijke eigenschappen, leeftijd en het soort overprikkeling.

Wat kan een HSP zoal uit balans brengen?

Er zijn ontelbare prikkels die een HSP kunnen beïnvloeden, zoals:
  • intense geuren
  • fel, helder, indringend licht, zoals fel zonlicht of lampen
  • harde geluiden
  • strak zittende kleding, hardde, prikkende stoffen, schurende labeltjes, plooien in hoeslakens
  • allerlei materialen, producten historie (bijv. meubels, sieraden), chemische stoffen
  • kleuren
  • voeding, bereidingswijze, herkomst
  • energie in ruimtes, plekken binnen of buitenshuis
  • elektriciteit, elektrische apparaten, bijv. beeldschermen, hoogspanningskabels
  • temperatuur, snel warm, snel koud hebben

  • Verward en moe na contact met anderen

    Niet alleen zichtbare prikkels (van buitenaf) kunnen invloed hebben. Ook minder goed traceerbare prikkels kunnen je beïnvloeden. Zo voelen sommige HSP zich verward of moe na contact met anderen. Je signaleert vaak snel de emoties (problemen) van anderen en voelt wat een ander nodig heeft. Zeker wanneer je gave aan het paranormale grenst, kan het waarnemen van andermans behoeften en emoties je uitputten. Soms kun je de gevoelens en emoties, verlangens en behoeftes van anderen en jezelf zelfs niet meer uit elkaar houden.


    HSP Psycholoog - Gespecialiseerde hulp voor HSP

    Bij hoogsensitiviteit verwerk je prikkels dus op een heftiger, dieper niveau. Vaak ben je daardoor je aandacht gaan richten op de buitenwereld en niet op je gevoelens, behoeftes en al hetgeen jij nodig hebt om je goed te voelen. De bedoeling is dat je weer vanuit je ware natuur gaat leven. Dat je juist van binnenuit richting leert geven aan je leven.

    Als je hoogsensitief bent en last hebt van angsten of stemmingswisselingen is gespecialiseerde hulp door een ervaren HSP Psycholoog een aangewezen route tot herstel. Ook wanneer je als hooggevoelig persoon kampt met oude pijn, verdriet door (jeugd)trauma of een eetprobleem kan deskundige psychologische HSP hulp ervoor zorgen dat je beter in je vel komt zitten. Veel hoogsensitieve personen kampen met stess of burn-out klachten; blijf er niet mee worstelen. Ik help je graag.

    Neem contact op

    © Psycholoog Hoogbegaafdheid | Alle rechten voorbehouden