Therapie bij burn-out klachten

'Je hoeft niet per se je tempo op te voeren om meer uit het leven te halen.'

Psycholoog Hoogbegaafdheid en HSP

Behandeling van stress en burn-out bij hoogbegaafden en HSP

Hoogbegaafden en HSP kampen regelmatig met moeilijkheden op het werk. Dat is niet alleen omdat ze vaak 'eigenwijs' worden bevonden, maar ook omdat ze 'een andere taal' spreken. Leidinggevenden stellen hun waardevolle adviezen niet altijd op prijs. Het is dan ook frustrerend om te zien hoe zaken beter kunnen, maar dat het niet gebeurt. Wellicht daarom zijn hoogbegaafden vaker eigen baas dan gemiddeld.

Bore-out en burn-out

Naar schatting een derde van de hoogbegaafde volwassenen zit werkeloos thuis. Te weinig uitdaging, onderpresteren, verveling, hoge eisen stellen en onrust kunnen leiden tot bore-out en burn-out. Een niet te onderschatten probleem voor hoogbegaafden is bore-out; je werk is niet uitdagend en je gaat met tegenzin naar je werk. Aan het einde van de dag heb je geen energie meer over. Voor burn-out zijn vele redenen aan te wijzen, zoals het koesteren van onrealistische verwachtingen, uitdagingen die niet bij je passen, je grenzen negeren, faalangst, angst om niet geaccepteerd te worden, perfectionisme enz. Burn-out komt veel voor bij hoogbegaafden en HSP.

Wat zijn enkele burn-out klachten?

  • Emotioneel en/of fysiek ben je volledig uitgeput
  • Last van lichamelijke klachten als spierpijn, rugpijn
  • Somberheid, hulpeloosheid, je piekert je suf
  • Snel geirriteerd en besluiteloos
  • Last van angsten en huilbuien

Wil je meer weten over de behandeling van stress, burn-out-klachten en bore-out en de werkwijze van Psycholoog Hoogbegaafdheid? Meer kun je lezen onder: behandeling.


Neem contact op

© Psycholoog Hoogbegaafdheid | Alle rechten voorbehouden