Hoogbegaafdheid in levensfasen

'Je bent net zo lang gestoord tot je een genie bent.'

Psycholoog Hoogbegaafdheid en HSP

Hoogbegaafdheid in verschillende levensfasen

Ontwikkelingsvoorsprong

De ontwikkeling van hoogbegaafden wijkt af van de gangbare ontwikkelingspatronen d.w.z. hoogbegaafden hebben doorgaans een asynchrone ontwikkeling in levensfasen. Zo hebben hoogbegaafde kinderen vaak al op jonge leeftijd een ontwikkelingsvoorsprong. Dit betekent overigens niet dat hoogbegaafde kinderen altijd uitzonderlijke prestaties neerzetten. Veel HB kinderen presteren namelijk onder. Een gevolg daarvan is dat hun HB-zijn met regelmaat niet herkend wordt. Zeker voor HB kinderen is het cruciaal om op te groeien in een stimulerende omgeving. Sociale interacties, levenservaringen en persoonlijkheidskenmerken spelen daarbij een grote rol. Een weinig prikkelende omgeving of zelfs traumatische (hechtings) ervaringen kunnen de ontwikkeling van een HB kind sterk remmen.

Voor meer informatie zie: Hoogbegaafde kinderen

Hoogbegaafdheid in latere leven

Er doen nog steeds veel misverstanden omtrent hoogbegaafdheid de ronde. Zo wordt er vaak van uitgegaan dat hoogbegaafden hoge cijfers halen en uitblinken. Juist wanneer je als HB zelf moeite had met school of in je latere leven je draai niet kon vinden in een baan, kan dat een van de redenen zijn dat je jezelf niet herkend als HB. Als je hoogbegaafd bent, maar dat niet weet, kun je de kans missen om jezelf goed te leren kennen en de voordelen van HB te omarmen.

Lees meer over Hoogbegaafdheid volwassenen


HB en HSP

Veel hoogbegaafden zijn tevens hoogsensitief. Als HSP ben je bovengemiddeld gevoelig. Je ervaart en verwerkt prikkels meer en intenser dan anderen. Ook houdt je informatie langer vast, omdat je de informatie grondiger en nauwkeuriger verwerkt. HSP hebben meer tijd nodig om prikkels te verwerken en ervan te herstellen. Tegelijkertijd verlangen ze er vaak naar om geprikkeld te worden.

Hoe uit hoogsensitiviteit zich?

Hoogsensitiviteit kan zich op diverse wijzen uiten. Zintuigelijke hooggevoeligheid kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je labels in kleding, kreukels in bed of stoffen met een stugge structuur niet kunt 'hebben'. Sommige HSP vinden het fijn om vooral veel lichamelijk bezig te zijn, terwijl anderen met veel verbeeldingskracht zich mateloos kunnen verliezen in een fantasiewereld. Een HSP kan soms dagen van slag zijn na het zien van beelden op tv. En/of grote moeite hebben met fel of helder licht, geluiden, geuren. Hooggevoeligheid wordt vaak als last ervaren. Er goed mee om leren gaan, stelt je in staat om de mooie kanten te ontdekken; op een dieper niveau voelen, betekent immers ook intenser genieten.

Meer informatie over hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit vind je hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit.

Neem contact op

© Psycholoog Hoogbegaafdheid | Alle rechten voorbehouden