Hoogbegaafd, HSP en slaapproblemen

Psycholoog Hoogbegaafdheid en HSP

Hoogbegaafd, HSP en slapeloosheid

Niet iedereen heeft acht uur slaap per nacht nodig. Zo wordt gezegd dat veel hoogbegaafden minder slaap nodig hebben dan anderen. En dat terwijl andere hoogbegaafden en hoogsensitieve personen vaak juist meer slaap nodig hebben dan anderen. Daarnaast geeft een groot gedeelte van de hoogbegaafden aan last van een slaapprobleem te hebben, omdat ze 'niet kunnen stoppen met denken,' of vanwege 'licht, geluid slecht slapen.'

Langdurig slecht slapen

Medisch gezien heb je een slaapprobleem als je langdurig slecht slaapt en je overdag moe, prikkelbaar of slaperig bent. Dagelijkse bezigheden lukken je niet goed meer en concentreren is moeilijk. Slecht slapen kan leiden tot verminderde interesse, spanningsklachten of somberheid. De afname van alertheid door slaapklachten maakt de kans op fouten op de werkvloer en in het verkeer groter.

Vormen van slapeloosheid

  • inslaap probleem
  • doorslaap probleem; in de nacht regelmatig wakker worden en moeite met weer inslapen
  • vroeg in de ochtend wakker
  • heel licht slapen, bij ieder geluid wakker worden

Behandeling van slechte slapers

In de regel wordt bij slaapproblemen door psychische oorzaak (waaronder veel nadenken) standaard slaapmedicatie voorgeschreven. Echter, de effecten van standaard slaapmiddelen verminderen op termijn en als je stopt met slikken, kan het slaapprobleem zelfs verergeren. Er bestaan gelukkig andere manieren om slaapproblemen door psychische oorzaak op te lossen. In mijn praktijk behandel ik slapeloosheid door de problemen bij de bron aan te pakken en niet enkel het symptoom te bestrijden.

Meer informatie over de behandeling van slaapproblemen bij Psycholoog Hoogbegaafdheid, vind je onder behandeling.

Wil je een afspraak maken of meer informatie? Je kunt me het beste even een e-mailbericht sturen. Ik antwoord zo spoedig mogelijk.

Neem contact op

© Psycholoog Hoogbegaafdheid | Alle rechten voorbehouden